Zonnige en mooie vakantiebestemmingen
Home
 

Polen (steden)

Steden van Polen

Warschau, Krakau, Poznan

Als je een gemiddeld persoon vraagt om een stad in Polen te noemen, dan is de kans groot dat het antwoord ‘Warschau’ of ‘Krakau’ luidt. Niet verwonderlijk: Krakau was lange tijd de hoofdstad van Polen en sinds enkele honderden jaren heeft Warschau die rol overgenomen. Over beide steden vertellen we je hier wat meer.

Steden van Polen: Warschau

Warschau is sinds 1609 officieel de hoofdstad van Polen. Dit was een besluit van de vorst Sigismund III, die in 1596 naar deze stad verhuisd was. Vóór die tijd was Krakau de hoofdstad van het vorstendom Polen.

Warschau kent een rijke geschiedenis maar is lang niet zo oud als sommige andere Poolse steden, zoals bijvoorbeeld Gdańsk en Poznań. De eerste vermelding van Warschau stamt uit 1241. In die tijd was het de hoofdstad van Mazovië; tegenwoordig één van de zestien provinciën die Polen rijk is.

Veel mensen zullen Warschau ook kennen vanwege de verschrikkelijke taferelen die zich hier in de tweede wereldoorlog afspeelden. De opstand in het Joodse Getto in 1943 bijvoorbeeld, die hardhandig werd neergeslagen, is stof geweest in tal van boeken en filmproducties, waarvan ‘The Pianist’ waarschijnlijk de bekendste is.
Een jaar later volgde de Opstand van Warschau, een poging van het verzet de stad te bevrijden van de Duitse bezetters. Na de bloederige strijd lag ruim 85 procent van de stad in puin.

Tegenwoordig is de hoofdstad van Polen in oude glorie hersteld en het historische centrum heeft zelfs een plaatsje weten te bemachtigen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Steden van Polen: Krakau

Krakau is na Warschau de grootste stad van Polen. In tegenstelling tot Warschau, wist Krakau heelhuids de oorlog achter zich te laten. Een overeenkomst tussen beide steden is een notering op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Krakau staat bekend als één van de mooiste Europese steden en wordt ook wel het ‘Florence van Polen’genoemd.

De rijke geschiedenis van Krakau gaat terug tot enkele eeuwen v. Chr. De gunstige ligging bij de heuvel de Wawel aan de oever van de Wisla, was de reden dat zich er al vroeg mensen vestigden. Een aantal belangrijke handelswegen die door Polen voerden, deed deze stad op de route aan.

Vanuit deze positie ontwikkelde Krakau zich in de loop van de 13de eeuw van marktplaats tot centrale hoofdstad. Na enkele machtswisselingen op het grondgebied werd Krakau in 1919 definitief aan Polen toegekend.

Steden van Polen: Poznań

Poznań is gelegen in het westen van Polen en behoort tot de oudste steden van het land. Al voor de zevende eeuw n. Chr. was het bewoond gebied; verschillende Germaanse stammen hadden zich er gevestigd. Later zouden de Polanen er hun nederzettingen bouwen; hier kwam later het hertogdom Polen voort.
De grootste bloeiperiode maakte Poznań door in de 16de eeuw, net als de rest van Polen,. Wel begon in deze tijd de Duitse bevolking uit de stad weg te trekken en twee oorlogen later was het grootste deel van de bevolking verdwenen. Dit herstelde zich weer vanaf de eerste helft van de 18de eeuw.
Poznań behoorde lang tot Duits grondgebied maar in 1919 werd het in het Verdrag van Versailles definitief toegekend aan Polen. Na de nederlaag van Duitsland in de tweede wereldoorlog trokken de meeste Duitsers uit de stad.
Tegenwoordig is Poznań de vijfde stad van Polen en telt ruim een half miljoen inwoners. Het is in eerste instantie een stad van industrie en handel maar daarnaast is het ook sinds de 16de eeuw al een belangrijke studentenstad.

Steden van Polen: Gdańsk

Gdańsk, een kuststad gelegen aan de Oostzee, ontwikkelde zich al in de oudheid als havenstad en handelscentrum. Er bestaan zelfs aanwijzingen dat er enkele eeuwen v. Chr. al handelsrelaties bestonden tussen de toenmalige bewoners en de Vikingen.
De stad stond uiteraard nog niet bekend onder de huidige naam Gdańsk. De eerste officiële naam dateert van rond het jaar 1000 en luidt ‘Gyddanyzc’. Later kreeg de stad de naam ‘Danzig’ toebedeeld en dit bleef zo tot 1945.

Danzig behoorde tot het Duitse cultuurgebied. De stad kende daarnaast ook andere gemeenschappen maar het grootste deel stond onder invloed van de Duitsers. Het omliggende gebied West-Pruisen werd in 1920 officieel aan Polen toegekend maar de stad werd daarbinnen een vrijstaat. Pas na de tweede wereldoorlog, in 1945, werd de stad in de Conferentie van Potsdam toegekend aan Polen. De oorlog had de stad toen voor het grootste deel verwoest achtergelaten.

Veel historische gebouwen in Gdańsk zijn inmiddels gerestaureerd. De rijke geschiedenis, de kuststrook met zandstrand, het bruisende uitgaansleven en de goede infrastructuur maken van de stad een populaire toeristische bestemming in Polen.
Vanuit Gdańsk biedt het uitgebreide spoornet rechtstreekse verbindingen met andere grote steden als Warschau en Poznań.


Top