Zonnige en mooie vakantiebestemmingen
Home
 

Peru

Peru, land van unieke plekken

De geschiedenis van dit Zuid-Amerikaanse land, zoals algemeen bekend, wordt vooral gedomineerd door de illustere naam “Inca’s”.

De wonderbaarlijke ruïnes van Machu Picchu en de reis er naar toe via de Inca trail zijn voor menigeen al voldoende aanleiding om een reis naar Peru met haar rijke historie te boeken.

Andere verre reizigers laten zich over de streep halen door het extra aanbod aan unieke bezienswaardigheden zoals de mysterieuze Nazca lijnen, waar voor het ontstaan ervan nog altijd geen eensluidende verklaring is gevonden.

Of het grote Titicacameer dat op een indrukwekkende hoogte van meer dan 3.800 meter ligt of één van de werelderfgoed locaties zoals de “witte stad” Arequipa.

Onontdekte Peruaanse natuur

Peru is echter vooral het land van de afwisseling, de nog onontdekte gebieden en onbenutte mogelijkheden. Het op twee andere landen na grootste land van het Zuid-Amerikaanse continent heeft een oppervlakte dat groter is dan die van Frankrijk, Spanje en Duitsland bij elkaar.

De weelderige Amazone in het noordoosten, droge en dorre woestijnen, de vele bergen van de Andes en afgelegen natuurparken zoals het nationale park Manu in het zuidoosten bij de grens met Bolivia en Brazilië vormen relatief onontdekte gebieden waar de natuur nog in volle kracht en met weinig menselijke inmenging te bewonderen is.

De hoofdstad Lima

De hoofdstad van Peru is Lima en is vooral interessant door de musea die de culturele erfenis van het land bewaken.

Ondanks de ligging aan zee en de koloniale geschiedenis is Lima niet een stad die je lang zal bijblijven. Daarvoor zijn de andere attracties in het land te groot en is de stad te slecht onderhouden waardoor het iets lijkt te missen dat er wel hoort te zijn. Gelukkig is die situatie in de afgelopen jaren iets verbeterd en lijkt deze trend zich door te zetten.

Een sfeervollere stad in Peru kan circa 550 kilometer ten noorden van Lima worden gevonden in de kustplaats Trujillo. Het prettige klimaat hier heeft de stad de bijnaam “Capital of the eternal spring” opgeleverd, ofwel de hoofdstad van de eeuwige lente. Trujillo dankt haar faam vooral aan het centrale plein met de omliggende koloniale bouwwerken en de uitstekende stranden.

Ideaal voor de moderne ontdekkingsreiziger

Peru behoort tot de beste landen voor de verre reiziger die graag op verantwoorde wijze de wereld (individueel) wil ontdekken. De combinatie van jungle, woestijn, kustgebied wordt ideaal gemixt met culturele bezienswaardigheden die je terugbrengen naar de tijd van de Spaanse conquistadores, de machtige Inca’s of zelfs naar de nog veel oudere culturen van Peru.

Naar Zuid-Amerikaanse begrippen gaat Peru door voor een veilig land. Het is natuurlijk altijd raadzaam voorzichtig te zijn en je goed voor te bereiden. Dat gaat helemaal op als je de minder bewandelde wegen van Peru wilt verkennen zoals de regenwouden, maar denk ook aan de buitenwijken van grote steden.

De Inca trail naar Machu Picchu

Sommigen doen het fluitend, anderen wandelend en een derde zal het strompelend afleggen. Hoe je de Inca trail ook aflegt bijna iedereen is het erover eens (achteraf) dat dit een unieke tocht is die je zeker moet ondernemen als je de kans ertoe krijgt.

De prachtige landschappen, de fauna en de Inca ruïnes die je onderweg tegenkomt zullen het tot een onvergetelijke ervaring maken, om nog maar te zwijgen van de climax die wordt gevormd door het einddoel: de pas een eeuw geleden teruggevonden Inca stad Machu Picchu.

Vanuit de oude Inca hoofdstad Cusco / Cuzco kun je direct de trein nemen naar Mach Picchu, maar dan sla je het grote avontuur over. De trail volgers nemen ook de trein maar stappen uit bij kilometer 88 waar de route begint. Om de trail te beschermen is een limiet van 500 bezoekers per dag ingesteld. Zorg er dus voor dat je tijdig (voor je op reis gaat) je “permit” verkrijgt zodat alle moeite niet voor niets is.

De trail is bijna het gehele jaar te bewandelen. De route sluit echter (meestal in onze winterperiode) een maand om groter onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren. Afhankelijk wanneer je reist zul je rekening moeten houden met wisselende weersomstandigheden. Van mei tot oktober is de droge periode en zijn de meeste toeristen op de trail. Minder druk maar meer regen zal je ten deel vallen tijdens eens bezoek in de periode van oktober tot mei.

De meest gelopen route, die dus bij kilometer 88 begint, duurt in totaal vier dagen waarbij aangetekend moet worden dat je het grootste deel van de circa 40 kilometer in drie dagen aflegt. De tweede dag wordt door velen het zwaarst gevonden omdat er veel geklommen moet worden tot een hoogte van 4.200 meter. Op dag drie worden de meeste kilometers afgelegd maar op deze dag wordt er ook veel gedaald hetgeen gelegenheid biedt de spieren een beetje tot rust te laten komen.

Onderweg zul je diverse Inca overblijfselen tegenkomen die variëren van tunnels, restanten van bruggen, een astronomische observatiepost en andere bouwwerken. De natuur bestaat uit nevelwouden, kale bergpassen, in sommige periodes besneeuwde bergtoppen en weelderig begroeide hellingen. Volop mogelijkheden voor het maken van prachtige plaatjes!

Op dag vier vertrek je vaak vroeg in de ochtend om zo snel mogelijk bij de op 2.350 meter hoge ruïnes van Machu Picchu uit te komen. De oude Inca stad ligt in het gebied waar het landschap overgaat van de steile Andes bergen naar de heuvelachtigere jungle die het centraal oostelijke deel van Peru kenmerkt.

De 15de eeuwse stad bood plaats aan ongeveer 1200 inwoners maar de vraag is of het als een echte stad of verblijfplaats gezien moet worden. Het doel van Machu Picchu is nog niet helemaal duidelijk en sommige onderzoekers vermoeden dat het meer een tijdelijke plek was voor hooggeplaatste figuren of bijvoorbeeld een onderwijscentrum.

Welk doel het ook diende het is een indrukwekkend gezicht. Dat wordt nog eens versterkt als je zorgt dat je bij het wegtrekken van de ochtendmist aan de rand van de stad staat bij de hoger gelegen zonnepoort Inti Punku. De serene rust (als je op tijd bent) brengt je in gedachten 5 eeuwen terug naar de tijd van de Inca heersers.

Daarna kun je eenvoudig de stad verkennen. Daal af naar de stad en verken de verschillende delen. Wil je eerst nog genieten van een spectaculair zicht over de omgeving en Machu Picchu? Zorg dan dat je voor de middag de Huayna Picchu beklimt. Het uitzicht zal absoluut lonend zijn, maar de vraag is of je de energie nog hebt!

De stranden en mangrovebossen van Tumbes

Één van de beste plekken in Peru voor een heerlijke strandvakantie waar je optimaal kunt genieten van fraaie stranden, prachtig weer en water met een lekkere temperatuur vind je in het noordelijkste deel van Peru waar de invloed van de koude Humboldt-stroom nog maar minimaal is.

Daarbij zijn er een aantal prachtige natuurgebieden die voor de nodige afwisseling zorgen.
Diep in het noordwesten, circa 30 kilometer van de hoofdstad Tumbes, ligt het Sanctuario Nacional Los Manglares de Tumbes. Een heerlijk natuurgebied dat bijna 3.000 hectare groot is en waar je prachtige mangrovebossen kunt verkennen. Huur bijvoorbeeld een bootje, maak wandelingen (individueel of begeleid) en bekijk de flora en fauna.

Het kustplaatsje Puerto Pizarro combineert de maritieme sfeer van een havenstadje met geweldige witte zandstranden en een heerlijke lokale keuken vol visspecialiteiten. Op ongeveer 15 kilometer Puerto Pizarro vind je het Reserva de Biosfera del Noroeste, In dit natuurreservaat leven de enige krokodillen van Peru. Het gebied staat ook bekend als een uitstekende plek voor “birdwatching”.

De gemiddelde temperatuur in Tumbes is circa 25-30ºC. Het regenseizoen valt in de maanden tussen december en maart. Het drukke seizoen valt dus vooral in de andere periode van april tot december. Tijdens het regenseizoen blijven de temperaturen overigens op een aangenaam niveau. De maand oktober is een aanrader voor toeristen omdat het in het droge seizoen valt en bovendien is het extra gezellig tijdens de “Toeristen Week”.

De Nazca lijnen in Peru

De Nazca / Nasca lijnen in de woestijn van Peru behoren tot de grootste mysteries die onze voorvaderen aan de wereld hebben nagelaten. Verschillende onderzoekers hebben uiteenlopende theorieën maar hard bewijs ontbreekt en vooral de prangende vraag waarom.

Waartoe diende dit uiterst gevarieerde stelsel van figuren die bestaande en onbekende diersoorten, geometrische figuren, planten en mensachtige wezens uitbeelden?

We hebben het tenslotte niet over een paar tekeningetjes in het zand maar over vele, grote en nauwkeurige uitgewerkte landschaps-bewerkingen die in elk geval vele honderden jaren en volgens sommigen zelfs nog langer geleden zijn aangebracht. Het gebied beslaat ongeveer 350-500 km². Het grootste figuur heeft een lengte van maar liefst 285 meter.

Ga zelf op ontdekkingsreis en wellicht vorm je een eigen idee over het wie, wanneer en waarom van deze landschapsbewerkingen. We gaan er immers toch maar vanuit dat onze voorvaderen (en volgens de schrijver Erich von Däniken de buitenaardse wezens) dit hele project niet uit verveling hebben opgezet.

De plek om de Nazca lijnen te bekijken is het plaatsje Nasca. Vanaf het vliegveld kun je met een klein toestel de lijnen bekijken. De beste tijd om te vliegen is ’s ochtends of aan het einde van de middag, omdat de zon in de tussenliggende uren zorgt voor slecht zicht. Het is aan te raden niet te vliegen nadat je gegeten hebt omdat de toestellen scherpe bewegingen maken zodat de lijnen goed zichtbaar zijn.

Als je meer over de belangrijkste onderzoeker van de Nazca lijnen wilt weten dan moet je een bezoek brengen aan het Maria Reiche museum. De Duitse dame heeft haar leven lang onderzoek gedaan naar de lijnen. Zij was (want overleden in 1998) de mening toegedaan dat de lijnen het werk zijn van de Nasca cultuur die in dit gebied leefden tussen ongeveer 200 v.Chr. en 500 n.Chr. De lijnen zouden een soort astronomische kalender moeten vormen maar ook deze theorie stuit op veel weerstand bij andere onderzoekers.

Uitgaande van theorie van Reiche rijst de vraag hoe de Nasca cultuur haar eigen werk zou kunnen hebben bekijken. Een enkeling heeft geopperd dat het via een soort hete luchtballon werd gedaan. Reiche heeft naar aanleiding van een andere theorie, namelijk die van verhoogde installaties, een uitkijktoren gebouwd die nog altijd te bezichtigen is.

San Martin, onontdekte jungle parel

Ze zijn er nog maar weinig, prachtige gebieden waarvan je denkt: nog nooit van gehoord! Dit komt omdat het toerisme hier nog maar matig is ontwikkeld. In het verleden werd de regio San Martin regelmatig opgeschrikt door gewelddadige activiteiten die verband hielden met terrorisme.

Overigens waren deze activiteiten niet tegen burgers of toeristen gericht. De situatie heeft zich aanzienlijk verbeterd maar helemaal 100% is het nog niet.

Een situatie die voor- en nadelen met zich meebrengt. Avonturiers die zich niet laten terugschrikken, kunnen zich opmaken voor regenwouden vol watervallen, grotten, thermale en natuurlijke baden en lagunes. En dat alles zonder de horde toeristen die je elders wel aantreft. Een waarlijk unieke situatie.

De regio San Martin ligt in het noorden van Peru en telt twee belangrijke steden, de hoofdstad Moyobamba en de grootste stad Tarapoto. Veel van de (natuurlijke) attracties vind je in de nabijheid van deze steden. Moyobamba was de eerste jungle stad in Peru die door de Spanjaarden na hun verovering werd gesticht.

In de omgeving van Moyobamba, op ongeveer 4 kilometer, vind je bijvoorbeeld de hete bronnen van San Mateo. De temperatuur van het water varieert tussen de 32°C en de 40°C. Aan het water worden geneeskrachtige werkingen toegezegd. Het lijkt in ieder geval duidelijk dat de stress factor aanzienlijk verlaagd wordt als je ronddobbert in dit heerlijk warme water.

Als je liever wat meer verkoeling hebt van de warme temperaturen dan moet je het bijvoorbeeld bij het natuurlijke en door watervallen gevoede bad zoeken op circa 30 kilometer van Moyobamba. Drie watervallen van ongeveer 30 meter hoogte zorgen voor een paradijselijk gevoel en vormen diverse waterpoelen waarin gezwommen kan worden.

Als je van watervallen en natuurlijke zwembaden houdt dan is de omgeving van de stad Tarapoto ideaal voor je. Binnen een straal van 50 kilometer (in dit gebied ongeveer 2/3 uur rijden) tref je tal van paradijsjes aan zoals de hete bronnen van Paucaryacu. Dit “geneeskrachtige water” ligt op zo’n 35 kilometer van de stad.

Watervallen zoals die van Tirayaku (30 kilometer), Shapaja (21 kilometer), Tununtunumba (31 kilometer) bieden naast een prachtig aanzicht vaak ook een uitbundige flora en fauna. Liefhebbers van vogels zullen zich hier uitstekend vermaken. Vaak zijn er aantrekkelijke natuurlijke baden bij de waterval waar je heerlijk kunt ontspannen en het echte vakantiegevoel te pakken kunt krijgen.


Top