Zonnige en mooie vakantiebestemmingen
Home
 

Chili

Santiago

Een wereldstad van 5 miljoen inwoners, het is de hoofdstad en het politieke, commerciële, financiële en culturele centrum van Chili. Santiago is in 1541 door Pedro de Valdivia gesticht. Vanaf de Santa Lucia berg heeft men een goed overzicht van het centrum van Santiago met de historische gebouwen die een nalatenschap zijn van de koloniale periode.

Wil men een beter zicht hebben op Santiago dan is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de San Cristobal berg, vanaf deze berg neemt men afstand van de drukte van het centrum en kan men vanaf hier het Andes gebergte bewonderen en aan de voet hiervan uitlopers van de buitenwijken van Santiago. Men ziet ook de wijken Providencia en Las Condes die gekenmerkt worden door de vele torenflats en zeer moderne gebouwen. Dit zijn moderne en welvarende wijken. Hierna ziet men de wijk Nuñoa, Recoleta, Central Estacion en de andere buitenwijken van Santiago. Aan de voet van de San Cristobal berg bevindt zich het uitgaansdistrict ook wel bekend onder de naam Bellavista. Men vindt hier vele restaurants, discotheken, cafés, kunstgalerijen, theaters, kunstnijverheidscentra en concertzalen. Elke wijk in Santiago heeft de toerist iets te bieden en is de moeite waard om te bekijken door gebruik te maken van een modern en efficiënt metronet. Santiago kan men niet in een paar regels beschrijven en men kan de sfeer van deze stad niet in woorden vastleggen, deze moet u zelf beleven en er achter komen dat deze stad voor iedereen wat te bieden heeft. Beleef Santiago in al zijn facetten.

Introductie Arica en Iquique

Omgeven door groene valleien, uitgestrekte stranden, musea en een casino is Arica één om niet gauw te vergeten. Hoewel in de woestijn toch nog het gevoel hebben dat u zich in een badplaats meer naar het zuiden bevindt!

Arica is een subtropische stad, vol mysterie met zijn geogliefen, een zeer pittoresk treintje met als eindbestemming La Paz, Bolivia, olijfbomen, bananenplanten en palmbomen.

Eén van de meest indrukwekkende gezichten in Arica is echter het Chungará meer, dit is één van de hoogst gelegen meren ter wereld. Gelegen aan de voet van slapende vulkanen.

Beroemd om zijn prachtige stranden en huizen, gevolg van een rijk verleden als mijnstad, exporteur van nitraat en zilver, is Iquique, Indiaans voor stad van ‘rust en kalmte’, de grootste stad ter wereld wat betreft de export van vismeel. Tevens bestaat hier een taxfree zone, wat deze stad nog aantrekkelijker maakt dan het al was.

In Pica, met zijn mango, guayave en citrusvruchtenplantages is het mogelijk om een bad te nemen in de ‘conchas’, de rots-meertjes. In de dichtbij gelegen oase Matilla kunt u de zeer goed bewaarde XVIIe-eeuwse gebouwen aanschouwen. Ook kunt u een bezoek brengen aan Tirana, een dorpje geheel gewijd aan religieuze verering van de Maagd Maria, een waar kleurrijk en feestelijk gebeuren, één week in het jaar, tussen 12 en 18 juli. De rest van het jaar blijven de huizen gesloten.

Curicó

Gelegen ten zuiden van Santiago, ten westen van de Panamericana ligt Curicó. In het Mapuche betekent dit ‘donker water’. Vanaf de Panamericana komt u de stad binnen via de prachtige Manso de Velascolaan, genoemd naar de stichter van de stad. Hoewel de stad op zichzelf toeristisch gezien niet veel te bieden heeft, is het een uitstekend uitgangspunt voor de excursies naar de nabijgelegen gebieden. Tevens is Curicó het centrum voor de omliggende boom- en wijngaarden van de Centrale Vallei.

Concepción

Concepción is gesticht in 1550 door Pedro de Valdivia aan de monding van de rivier Bio- Bio. De Bio Bio vormde tijdens de kolonisatie periode de grens met het indiaans gebied met andere woorden aan de zuid kant van de Bio-Bio woonden Indianen, Araucanos, die zich niet lieten koloniseren door de Spanjaarden. Na de onafhankelijkheid van Chili is het zuidelijk gedeelte van de Bio-Bio door de Chilenen gekoloniseerd. Concepción heeft zich ontwikkeld tot een handels, cultureel, wetenschappelijk en industrieel regionaal centrum. Concepción wordt als de tweede stad van Chili beschouwd, als men door het centrum van Concepción wandelt dan heeft men niet de indruk dat men zich in een grote stad bevindt. Dit is te danken aan de steden rond om Concepción. Talcahuano de haven stad die voor de marine een groot strategisch belang heeft en voor de handel voor de opening van het Panama Kanaal. De industrie in deze streek heeft zich ontwikkeld door de aanwezigheid van steenkool mijnen ten zuiden van Concepción in Lota en Coronel ook wel bekend als de steenkool zone. Tussen Concepción en Talcahuano ligt Huachipato hier bevinden zich de hoogovens. Al met al heeft Concepción met al haar voorsteden ongeveer 1 miljoen inwoners. In Concepción bevinden zich verschillende universiteiten en het is een wetenschappelijk centrum van Chili met de Universidad de Concepción als een van de beste universiteiten van Chili en het Zuid-Amerikaanse continent. Concepción heeft alles wat een grote stad moet hebben maar oogt wat landelijker, het is er niet zo druk als in Santiago. De toerist zal hier tot rust kunnen komen en van hier uit de Regio van Bio-Bio kunnen verkennen. Vooral de kleine kustdorpen ten zuiden en ten noorden van Concepción zijn gezegend met prachtige uitgestrekte strand en pittoreske Chileense dorpjes die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Paaseiland

Paaseiland is een van de meest geïsoleerde eilanden van de Pacific, op een afstand 4262 km van Chili. Het eiland heeft een warm tropisch klimaat en wordt bewoond door geëmigreerde Chilenen en inheemse Paaseilanders, afstammelingen van het volk dat de reusachtige en mysterieuze beelden (Mohais) op het eiland bouwde. Wie, waarom en hoe deze beelden gebouwd werden was decennia lang aanleiding voor verhitte discussies en uiteenlopende theorieën, en nog steeds is veel omtrent de cultuur van de Paaseilanders onopgelost.

Introductie Patagonië

Het Nationale Park Torres del Paine bevindt zich in de Magelhaes regio. Een ruig en bergachtig gebied, geteisterd door hevige winden en neerslag. Dit gebied vormt het zuidelijke deel van Chileens Patagonië. Magelhaes en zijn hoofdstad Punta Arenas zijn alleen over land via Argentijns Patagonië of anders via de lucht of zee te bereiken.

Magelhaes heeft zijn naam te danken aan de eerste Europese bezoeker, de Portugees Magallanes, in 1520. Desondanks lukte het de Spanjaarden in het begin niet om het gebied te koloniseren. Een voortdurende herinnering hieraan is Puerto Hambre (Honger haven), op de meest zuidelijke punt van de ‘Straat van Magelhaes’.

Niet al te ver hiervandaan bevinden zich de gerestaureerde houten forten van Fuerte Bulnes, een herinneering aan Chili’s eerste bezetting, in 1843. De toenmalige president Manuel Bulnes gaf het leger de opdracht dat gebied, dat voornamelijk door een handjevol india-nen werd bewoond, te bezetten.

Na een zeer roerig verleden, werd in 1848 Punta Arenas (zandpunt), gesticht als gevolg van de Californische goudkoorts. De Straat van Magelhaes kreeg internationaal belang als verbinding tussen Californië en Australië enerzijds en Europa anderzijds en hiermee Punta Arenas dat hierdoor een grote welvaart kende.

Deze welvaart eindigde op het moment dat het Panamakanaal een feit was en dat de handel rond Kaap Hoorn afnam. Eind 19e eeuw kreeg de economie van de regio echter nieuwe impulsen door de wol- en schapenvlees industrie. Niet alleen profiteerde Chileens Patagonië hiervan, maar ook het Argentijnse gedeelte.

Tegenwoordig draait de economie van Magelhaes ook om handel, petroleum en visserij. Magelhaes is dan ook Chili’s meest welvarende regio geworden met een zeer hoge levensstandaard, waar, hoe tegenstrijdig ook, de basisbehoeften duurder zijn dan luxegoederen. Dit heeft tot gevolg dat er veel migratie plaatsvindt vanuit het centrale gebied van Chili.

Mede dankzij het natuurschoon van dit gebied is het toerisme ook van belang, met als grote trekpleister het Nationale Park Torres del Paine. Torres del Paine (Paine Torens) zijn in werkelijkheid granieten pilaren die ruim 2 km boven de Patagonische steppe uittorenen. Dit park is echter meer dan alleen de torens. Er zijn prachtige meren, rivieren, stroompjes, watervallen, indrukwekkende gletsjers, dichte bebossing en een overvloed aan wilde dieren. We vinden hier bijvoorbeeld guanaco’s, poema’s, huemul (het Chileense hert), ñandú, flamingo’s, condors etc. Eigenlijk teveel om op te noemen. Voor de natuurliefhebber, wandelaar en trekker is dit Nationale Park echter een paradijs. De overweldigende schoonheid van dit gebied is er één dit u niet mag overslaan wil men weten wat Chili aan natuur-schoon te bieden heeft.


Top